Home » Generelt » En kort historie om lån

En kort historie om lån

Ingen kan sige med sikkerhed, hvor historien om lån begyndte… Det er sandsynligt, at folk har været praktiserende långivning og låntagning så længe der har været en begrebet ejerskab.

Historien om lån kan dokumenteres mindst flere tusinde år tilbage; former for udlån var tydelig i gamle græske og romerske gange, og monetære lån blev endda nævnt i den kristne bibel.

Den moderne historie af lån startede meget senere end disse oldtiden, selvfølgelig… Det er dog vigtigt at indse, at udlån begyndte langt tidligere end mange mennesker kan forestille mig, og har sin oprindelse i en langt ældre tid.

Kontraktligt lån

En af de tidlige former for udlån, bør er udforskes i historien om lån kontraktligt lånet (også kendt som kontraktligt trældom.) I første omgang praktiseres i middelalderen og gennem 1800-tallet af jordejerne og de velhavende, kontraktligt trældom fattige enkeltpersoner til at låne penge til større udgifter såsom rejser og fast ejendom.

Når grundejeren eller velhavende person havde sikret et skib passage eller et stykke af fast ejendom for en person, ville at enkelte så have at afreagere deres gæld i løbet af flere år… Desværre, mange gange grundejeren var meget uærlig og ville meget puste gælden eller ville fortsætte med at tilføje bestemmelser til gæld længe efter det var blevet tilbagebetalt.

Kontraktligt ansatte ofte havde meget få rettigheder, og blev set af nogle velhavende enkeltpersoner som en måde at bevare slavearbejde lang efter slaveri var blevet afskaffet i både Europa og USA.

Bank lån

Heldigvis legitime banker udvikle selv som kontraktligt trældom var løbet løbsk. Enkeltpersoner kendt som pengeudlånere spillede en vigtig rolle i historien om lån… i virkeligheden, er det fra de italienske pengeudlånere af middelalderen, som vi får både engelske ord “bank” og “fallit”, vi bruger i dag.

Italienske pengeudlånere ville oprette bænke i den lokale markedsplads (med ord for bænk er “banca”, som vi i sidste ende stammer ordet “bank”). Pengeudlånere ville opkræve renter på deres lån til en sats, at de indstille, og vil undertiden være ganske vellykket og blive meget velhavende.

Som en interessant sidebemærkning til historien om lån, hvis pengeudlånere ikke var vellykket, ville men de bryde op deres bænke og forfølge andre spillesteder. Det latinske udtryk for at bryde op en bænk på denne måde var “banca rupta”, som til sidst blev det engelske ord “konkurs” (som bærer en meget stejlere konnotation end blot en brudt bænk.)

Moderne bank lån

Selvfølgelig historien om lån har udviklet sig en hel del siden middelalderen pengeudlåner. Renten er meget mere kontrolleret, lånevilkår har en langt højere grad af fairness til dem, og bredden af vores tidsalder ikke ud til simpelthen at få så mange penge ud af låntagere som de kan.

Moderne banker, finansieringsselskaber og online långivere, der yder lån til den offentlige og private sektor give en god service til verdensøkonomien, og reguleres af både lokale og statslige politik for at sikre, at intet forstyrrer service.

Men, hvis ikke for nogle af undertrykkelsen og kriminel, der var til stede hele historien om udlån så fairness og muligheder, der findes i banker i dag ikke er muligt… selv den undertrykkelse, der førte fra kontraktlige trældom tidligere bidraget til at etablere moderne bank ved at vise, hvad faktorer måtte være elimineret så som bedste til gavn for både långiver og låntager.

Du kan frit genoptrykke denne artikel, forudsat følgende forfatterens biografi (herunder live URL link) forbliver intakt:


Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.